Konvertering till E85 (Etanol) i T5-suite.

Det finns en wizard i T5-suite för att konvertera mjukvaran till Etanol drift.  Länk: Manualer mm.
Nu är det väl många som sätter kaffet i halsen i förskräckelse men jag tycker att den fungerar bra
med lite modifiering av kallstarts egenskaperna. Sedan kan man ju finlira lite själv om man har kunskap. Beskrivning finns i T5Suite2 User Manualen. Man kan passa på att köra wizarden för ett Steg 1 när man håller på så får man lite mer krut i kärran också. För modifiering av kallstarts egenskaperna får man söka på "enrichment" under Cranking hittar man Startvev_fak! som man får öka på vid kallare temperaturer. (Jag brukar fylla på med 10 liter bensin när tempen är lägre än -20 grader, feg som man är.) Byte av tändstift NGK BCPR7ES-11 och byte av soppa filter efter ett par 100 mil är dom hårdvarukrav som krävs.

2023-03 Inköpt Denso IQ22 Iridium tändstift som kommer att monteras i sommar.

Fungerar utmärkt i 9-5an och ersätter BCPR7ES stiften.Tänk på att inte röra orginalboxen utan läs bara ur programvaran i från den. Sedan tar man och läser in programet med modifikationerna i den nya boxen. Kontrollera i Action och Trionic Option att VSS
koden är samma som i orginalboxen, Annars blir den svårstartad med eller utan Etanol.
Varva upp motorn runt 3000 varav i ett par sekunder och låt den sedan reglera på tomgång och repetera 2-3 gånger (en liten grund adaption så att den blir mer körbar efter en omprogramering.)
Sen är det bara att åka iväg och tanka E85. Något för "miljö"knuttarna att sponsra.
För dom som kör sällan och korta sträckor så antar jag att det inte lönar sig med en konvertering.

2 kommentarer:

  1. Men med dagens pris på E85 är det definitivt ingen idé, har en Biopower men slutade tanka E85 i somras när priset blev samma som 95.

    SvaraRadera
  2. Tänker etanolkonvertera allt jag äger! :) 9000, 9-3,9-5 och gräsklipparn!

    SvaraRadera