Automatisk ljusnivåreglering.

Tänkte att det skulle vara smidigt med lite automatik istället för den manuella justeringen som man alltid glömmer att justera till frustration för mötande. Givaren för nivå avläsningen är en kopia på dom jag sett på Bildelsdatabasen. En potentiometer med lite länkarmar. Jag tog en gammal pot. ifrån en radiostyrenhet som slaktats tidigare och länkarmar ifrån en beg. vindrutetorkare. Man tager vad man haver. Monterade pot. på tankbandet och länkarmar fäst vid bakaxeln. Pot.(10kohm inte så noga) matas med +5 volt och Jord i ändlägena. Signalen ut matas in på Analog ingång 2 på Arduinokortet.
 Sedan blev det att ersätta motstånden i den befintliga justeringen med egna. Det blev ett färdigt reläkort till Arduino. För den som undrar varför jag kopplade det första relät inv.så att den är aktiv jämt. Är det för att den ska ställa in sig i "normal" nivå oavsett strömförsörjning mm

Programmet läser av nivån 3 sek. efter start och justerar då in rätt nivå. Vet inte hur riktiga nivåregleringar fungerar men tanken är att man lastat in det som ska med och sedan startar och åker iväg. Om man vill ändra nivån så trycker man in knappen x antal ggr tills den ställer in sig på den nivån man vill ha. Sista steget (5 knapptryckningen) så gör den en ny avläsning av nivån om man vill. Det gäller väl att man står hyfsat still när man gör det och inte stutsar runt på någon skogsväg.
PS. Den större gröna dioden kopplade jag till halvljusautomatiken så att det blev en tydligare indikering när halvljuset är aktivt.                                                                                                

Uppdatering 2014-01:
Det blev en liten julklapp, jippi. Servomotor till Arduinokortet.
Så då har det blivit en konvertering av nivåregleringen till en analogjustering. Servomotorn styr en potentiometer på 1k. och den regleras mellon 0-300 ohm.
 Programvara har fått sig en uppdatering också.


Den läser av nivån med ca. 15 sek intervaller och
är det samma stabila nivå så justerar den servoläget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar